Burning Man Festival for Dummies

Met meer dan 60,000 bezoekers is Burning Man een groot festival. Het is niet zomaar een festival; je zit letterlijk in de middle of nowhere. Het is een week vol met plezier en vrijheid gelegen in de woestijn. Bizarre belevenissen, rare outfits, onvergetelijke kunst, wilde feesten en vele leuke activiteiten. Maar het is ook hard voor jouw geest, lichaam en de portemonnee.

Altijd handig om te weten
Vergeet alle festivals waar jij heen bent geweest. Zeven dagen lang is iedereen op zichzelf aangewezen. Er is geen programmering. Het is geven, geven en nog eens geven. Ze moedigen je aan om van alles te doen en niet zo veel te denken. De grote hoogtepunten zijn het verbranden van “de grote man”, diverse mooie kunstprojecten en de tempel. Je kan zelfstandig gaan of je aansluiten bij een kamp.


Tickets kopen
Jij wilt naar Burning Man? Dan moet jij eerst kaartjes krijgen. Stap 1 is ook de moeilijkste stap. Het is geen geheim dat de tickets moeilijk verkrijgbaar zijn en snel zijn uitverkocht. Wees voorbereid om snel online te gaan wanneer de tickets verkrijgbaar zijn.

Voor belangrijke date en meer informatie over het kopen van tickets; klik hier

Kosten Burning Man
Zoals ik al eerder zei, het festival is een aanslag op jouw portemonnee. Het festival is niet goedkoop. De tickets voor het evenement kosten $400 en niet zo makkelijk verkrijgbaar aangezien de wereldwijde vraag naar deze tickets. Schrijf je op tijd in. Pas als jij jou ticket hebt, dan mag je echt jouw portemonnee trekken. Denk maar aan de vliegtickets (minstens €1000), huurauto (ongeveer € 70 per dag), eten en drinken (ligt een beetje aan jou zelf, maar denk aan zo’n € 400 per persoon) en een verblijf voor en na het evenement. Vergeet daarnaast niet de nodige documenten en dat kost zo’n € 30 exclusief paspoort). Deze documenten dien je op zak te hebben om Amerika in te mogen.

Mocht jij je aansluiten aan een kamp dan hoor je een “camp fee” te betalen dat kan variëren van enkele tientjes tot mega dure bedragen. Regel wel alles op tijd, er zijn minstens 60,000 bezoekers. Het is erg lastig om alles voor een redelijke prijs te krijgen.

Daar zit je dan. Jij hebt je koffer nog niet ingepakt en je bent al zo’n € 2.500 lichter. Een aanslag op jouw portemonnee. Maar je hebt wel een unieke reis geboekt en als jij toch daar bent, blijf wat langer. En bezoek de stad van de Engelen of het gokparadijs Las Vegas.

Betalen op Burning Man? Echt niet!
Jij hoeft niets te betalen. Een van de principes luidt: “no commerce”. Geen reclame, sponsoring of verkoop. Het is een soort hippie festival. Geld heeft geen waarde. Hoe kom jij dan aan drank? Dat neem jij zelf mee of krijg je van iemand. Burning Man is gebaseerd op een zogeheten “gifting economy”, hier krijg je alles van totalen vreemden. Veel kampen hebben een bar waar je voor niets een drankje kan krijgen. Het is wel verplicht, altijd!, om je eigen beker en kopie van jouw ID mee te nemen. Wegwerpbekertjes zijn er niet en men is wettelijk verplicht om te controleren of je wel oud genoeg bent om een drankje te mogen nemen.

Er is ook een kraampje waar je gratis ijs kan halen. Er zijn twee rijen; diegene niet niet bloot willen gaan en diegene die wel bloot gaan. De rij is wel groter voor diegene die niet bloot willen gaan. Voor de mensen die dat wel willen doen sluiten zich aan bij de andere rij; laat eerst wat bloot zien, voor de vrouwen hun borsten en de mannen hun zuidelijke regionen en vervolgens krijg jij een lekker ijsje.

We hebben wel enkele uitzonderingen; ijs, koffie en thee in Centre Camp. Het centrale punt voorziet je van informatie en vermaak maar ook enkele basisbehoeftes om je leven wat makkelijker te maken.

Wat neem je zoal mee;

Eten & drinken
Een mens heeft eten en drinken nodig. Jij moet zelf ervoor zorgen dat jij eten en drinken meeneemt. Vergeet niet dat jij in een woestijn zit! Je gaat dus niet alleen feesten, Om niet uitgedroogd te raken moet ieder persoon minstens 6 liter water per dag bij zich hebben. Neem voldoende eten meer voor zeven dagen.

Eten
– Vers fruit
– Pindakaas
– Fruit in blik
– Tonijn in blik

Neem niet zo veel eten mee dat derft. Het afval dat jij maakt moet jij weer meenemen!

Neem ook voldoende kleding meer en ook doeken om je hoofd ermee te bedekken. Daarnaast is een fiets en slot heel handig om het terrein te verkennen. Het is handig om een camper of een tentje mee te nemen om er in te kunnen slapen.

Kleding
– Stevige schoenen (wandelschoenen etc)
– Een warme en dikke jas voor de koude nachten
– Veiligheidsbril
– Sjaals

Vervoer
De huurauto gaat een groot deel opeisen van je budget. Het is een noodzakelijk kwaad want het is de enige mogelijkheid om het terrein te bereiken. Liften is ook een optie maar het is niet makkelijk. Je hebt een enorme backpack vol met spullen, tig water en voorraden bij. Zoals ik al eerder zei, neem een fiets mee. Veel mensen brengen een fiets mee naar Burning Man om de stad makkelijker te doorkruisen. Echter vergeet niet je fiets op slot te doen. Laat jouw fiets niet achter op een weg zonder lichten en VERGEET niet waar je het achterlaat.

Om Burning Man te bereiken heb je veel geduld nodig. Er gaat maar een weg naar het festival. Burning Man ligt in Black Rock City in Nevada. Wees voorbereid op veel verkeer. Het rijden naar Black Rock City kan tot wel 12 uur en meer duren!

Alle gekheid op een stokje
Burning Man is niet zoals andere festivals. Wees voorbereid op een beetje naakt. Maar respect elkaar. Als jouw buurman in zijn blote kont naar buiten komt, staar er niet teveel naar. Verder komen er zo’n 60,000 mensen naar het festival. Iedereen mag komen (met een ticket natuurlijk), om te genieten en de zorgen vergeten. Laat niets achter. Neem het afval weer mee. Laat absoluut niets achter, zelfs water gieten over het zand is een dikke NEE. Oh, en het dagelijks douchen? Dat kan daar niet.


Veiligheid voor alles
Je zit voor een week in de woestijn. Dat is niet zonder gevaren. Verbranden, uitdroging, zonnesteek dat zijn slechts een paar risico’s. In de nacht kan het flink koud zijn en vooral donker. Neem een waterfles en een warme jas mee als je op pas gaat. Ook is het verstandig om jezelf te versieren met licht. Er is niet zoveel licht in de woestijn, er rijden auto’s en vele fietsers rond. Leef je uit met lampjes, ledjes en glowsticks zodat je lekker verlicht bent. Het is verstandig om veel batterijen mee te nemen.

Drink en eet regelmatig. Houd je vrienden in de gaten. Neem hoofdbedekking mee om jouw hoofd te beschermen tegen de gevaren van de zon. Wees royaal met factor 50 en neem een siësta.

Geen zorgen voor de mensen die alsnog in de problemen komen. Er zijn rangersdat zijn goed getrainde vrijwilligers die er zijn om je te helpen.

Tot slot
Mocht je nieuwsgierig zijn, neem een kijkje op de officiële website van Burning Man. Verdiep je erin. Mocht jij een keer geweest zijn en heb jij leuke verhalen? Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhalen, reageer gerust!


Geschreven door Debb.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. J van Sas schreef:

    Heel handig om het allemaal te weten , we maken meestal de fout om een te zware koffer te gebruiken. En ja het inpakken is ook zoiets 😡 . Kate ben blij met je tips !! 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s