Mensen bekogelen met tomaten

“Let’s get dirty with tomatos”

Mensen bekogelen met tomaten, het is alsof een droom uitkomt. Helaas heb ik dit nog niet mogen doen, maar het komt wel. Ooit. Want wie wil er nou niet mensen bekogelen met tomaten? Of lekkere mannen zien die hun shirts uittrekken? Ik heb het over de festival La Tomatina. Officieel heet het Fiesta del tomate of La Tomatina.
tomatinaHet is een festival dat jaarlijks gehouden wordt in het dorpje Buñol in de Spaanse provincie Valencia. Jaarlijks komen er rond de 40.000 bezoekers op af om lekker een tomatenoorlog te houden. Het is een ware veldslag en je wordt gebombardeerd met tomaten. Het is zo hevig dat het dorpje na afloop helemaal rood is gekleurd.

Er zijn regels. Jazeker, regels. Hoewel deze met regelmaat gebroken worden. Hier komen de regeltjes waar vrijwel niemand aan houdt:

  • Alleen gooien tussen het startschot en eindschot
  • Het is verboden kleding af te scheuren
  • Tomaten dienen van te voren eerst fijn te worden geknepen
  • Flessen water of waterbommetjes mogen niet als munitie dienen.
  • Let op je gooitechniek: Gooi liever tegen iemands oor dan op iemands rug.

Het Tomatenfestival
Het zal men verbazen maar het is niet alleen tomaten gooien naar elkaar. Nee, het totale feestprogramma duurt meer dan een week. Rondom de tomatenveldslag zijn er ook talloze evenementen, shows en concerten te bekijken. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Het festival eindigt met een groot vuurwerkshow.

De overrijpe tomaten worden gedoneerd door de lokale overheid. Zij doneren jaarlijks 140 ton tomaten, petje af!

De heuse tomatenoorlog begint als volgt;
Het is in de maand augustus. Het is vroeg in de ochtend en op de laatste woensdag van augustus stromen de bezoekers binnen. Zeer vroeg in de ochtend zijn de winkeliers al bezig om hun ramen te bedekken voor de rode tomatenpuree. Want het gaat dirty worden, heel erg dirty. Er rijden vrachtwagens vol met heerlijke tomaten binnen en gaan naar het plein “Plaza del Pueblo”.

Er moet iemand gaan klimmen. Op een grote, met zeep ingesmeerde, paal moet er naar de top worden geklommen. Maar men krijgt een beloning, een grote poot Jamon Serrano (gerookte ham). Zodra de ham eenmaal is gegrepen, schreeuwen de mensen “Tomaten” en begint de pret. De vrachtwagens worden naar binnen gereden en onder de leiding van bepaalde mensen worden de tomatenladingen op het plein gestort. DSC03619-1Dames en heren, geef jouw ogen de kost want sommige shirtjes gaan uit. Zoals ik al eerder zei, vrijwel niemand houdt zich aan de regels.

Vanuit de balkons worden er grote hoeveelheden water over de menigte gegooid. Vervolgens zoekt iedereen een goede positie en de ervaren strijders staan vaak aan de zijkant van het plein.

De tomatenoorlog begint pas als er een startsein wordt gegeven. Er worden vuurpijlen afgeschoten en de lucht kleurt rood. Dan mogen de deelnemers starten en de tomaten komen uit alle richtingen. Wees wel een beetje voorbereid op pijn, een tomaat kan namelijk hard aankomen totdat ze enkele malen zijn gesmeten.

140 ton tomaten. Deze worden gegooid en gesmeten. Als gevolg zit iedereen onder de puree, sap, zaden en schillen. Na een uurtje tomaten gooien ontstaat er een groot tomatenbad. Zo hoog als je scheenbeen!

Er wordt vuurwerk afgeschoten en deze geldt als een stopsein. Hiermee eindigt de tomatenoorlog.

Hoewel de tomatenoorlog is afgelopen ontstaat er opnieuw een veldslag. Schoonmaken. Het dorp en deelnemers zijn helemaal dirty rood en moeten schoon worden gemaakt. Schoonmaken is een gevecht die je moet winnen. Het lijkt een groot gevecht maar blijkbaar is het niet zo groot. Het blijkt enorm mee te vallen!

Met veel tuinslangen en hulp van de brandweer worden de deelnemers globaal schoon gewassen. Geen tomatenblubber meer voor de deelnemers. Mocht je toch nog dirty voelen dan zijn er ook mobiele openbare douches voor diegene die nog een douche willen nemen. Er is ook een rivier nabij, daar springt men ook in. Simpel maar effectief.

Ik moet eerlijk bekennen, schoonmaken is niet mijn ding en het zal het ook nooit worden ook. Maar ik vind dat de opruimploegen voor een grote prestatie zorgen. Binnen een paar uurtjes zijn de pleinen en steegjes weer helemaal schoon. Alsof er geen tomatenoorlog heeft plaats genomen.

Dit was het tomatenfestival. Oftewel: Fiesta del tomate of La Tomatina. Bezoek het festival eens als je toch in Spanje zit. Het is een gratis festival, je kunt mensen bekogelen zonder dat zij kwaad worden en daar zijn Nederlands toch dol op, nietwaar?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s