Eeuwenoude traditie: gooien met sinaasappelen

Wij gaan deze keer niet naar Spanje voor een gek voedselgevecht met tomaten. Het is in Europa, ziet er uit als een laars op de kaart en is bekend vanwege haar maffia (nee grapje): ITALIË!

Blijkbaar houden Europeanen om voedselgevechten te houden. Het zijn echter geen tomaten maar de o zo bekende oranje sinaasappelen. Italianen nemen hun voedselgevechten erg serieus.

Het is een ware voedseloorlog gehouden in een arena. Het is in Ivrea nabij Turijn. Daar vindt een enorm openluchtgevecht plaatst. Niet met wapens maar met sinaasappelen. De impact van deze sinaasappelen kunnen pijn doen, blauwe plekken!, dus zorg voor beschermende kleding wanneer jij de arena betreedt.

Het grote openluchtgevecht met de sinaasappelen wordt gehouden tijdens het carnaval in de stad in februari. Het is de oudste carnaval van Italië. Een oude  Het is niet zomaar een gevecht, het is ook een herdenking. Het feest herdenkt de populaire opstand tegen de tiran genaamd Raineri di Biandrate. De gehuwde koppels waren niet zo blij met hem. Raineri voerde een wet in; droit du seigneur. Hij mocht na het invoeren van de wet met iedere bruid slapen tijdens haar huwelijksnacht. De traditie herdenkt voornamelijk het verhaal van Violetta.

Het verhaal gaat als volgt;
Violetta is een mooie molenaarsdochter die op het punt staat te trouwen met Toniotto. In die tijd geldt jus primae noctis. De landheer had het recht om het bed te delen met de bruiden van zijn boeren. Een landheer vond een bruid mooi, ging aan de boemel en vervolgens ging hij weer aan het werk. Niet denkend aan de bruid. Violetta was het hier niet mee eens en liet het blijken door middel van moord. Zij steekt de tiran dood en roep het volk om in opstand te komen tegen de adel. Het volk had wel zin in een opstand want het was de torenhoge belastingen op het meel en op het huwelijk zat. Zij geven gehoor aan Violetta en jagen de markiezentroepen de stad uit door alles van de balkon van hun huizen te gooien, waaronder vele sinaasappelen.

Het carnaval gaat van start met een historische optocht. De optocht begint met de wagen van Violetta die de tiran vermoordde. Er zijn 5 pleinen in de stad en daar vinden de gevechten plaats. Het staat vol met jonderden kisten sinaasappelen. Deze sinaasappels zijn te rijp om nog verkocht te worden en spatten tijdens het gevecht direct uit elkaar.


De deelnemers zijn verdeeld in twee partijen. De eerste partij spelen de wagens de markiezentroepen na. De andere partij speelt het volk na, de aranceri, de sinaasappelsgooiers.

Tijdens de sinaasappelgevechten van het carnaval spelen de wagens de markiezentroepen na en de aranceri, de sinaasappelgooiers, het volk.

Het is geen eendaagse gevecht. De sinaasappelgevechten duren drie dagen van zondag tot en met dinsdag.
Het wordt afgesloten met een optocht met begrafenismuziek, de prijsuitreiking voor de winnaars en het verbranden van een rituele paal genaamd Scarlo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s