Songkran vieren met de Thai

Thailand telt vele leuke feestdagen. Songkra is een van de leukste feestdagen van Thailand. Waarom? Omdat je in die drie dagen elkaar lekker nat kan spuiten!

Thailand viert het traditionele Thaise nieuwjaar uit de Siamese tijd. Hoewel Thailand op 1 januari het nieuwe jaar viert sinds 1940, blijft het traditioneel mensen nat spuiten bestaan.
Het wordt op 13 april in Thailand en haar buurland Laos gevierd. In Laos heet het “Pi Mai”, wat letterlijk “Nieuwjaar” betekent. Het Thaise woord “Songkran” komt uit het Sanskriet en betekent: verplaatsen of van plaats veranderen. In dit geval betekent dat de zon haar positie veranderd.

Het feest duurt drie dagen maar in de grote steden duurt het wat langer, drie dagen tot een week. De bewoners uit de grote steden gaan meestal terug naar de provincie om samen met hun families te vieren.

Het feest van het water wordt de moderne Songkran ook wel genoemd. Dat is ook wel erg logisch aangezien je in die drie dagen iedereen nat mag spuiten en met water mag gooien. Hoewel een wat oudere Thai of Thaise na een beleefd verzoek een klein glaasje water voorzichtig over het hoofd en nek giet. Vervolgens wensen ze jou een voorspoedig nieuwjaar.

Dat is een beleefde versie die je niet bij iedereen kan verwachten. Langs de weg staan hele families met tuinslangen, emmers water en gevulde waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien of te spuiten. Pick-up trucks rijden langzaam rond vol met mensen. In het midden is er een groot watervat. Met bakjes gooien zij iedereen nat. Niemand wordt gespaard. Meestal hebben zij ergens een groot blok ijs opgehaald om het water ijskoud te maken. En dat mag ook wel, de maand april is een van de warmste maanden in Thailand.

Een geliefd mikpunt zijn mensen met paraplu’s, nog droge mensen en jonge dames op een motorfiets. Sommige mensen hebben bakjes met mentholpoeder bij zich om vegen in hun gezicht te geven. De jonge mannen gebruiken het vooral om aantrekkelijke meisjes en jonge vrouwen aan te raken en witter te maken. Een witte huidskleur wordt in Thailand mooi gevonden.

Tijdens deze dagen worden kleine dieren uit hun kooi vrijgelaten. Ook worden de grootouders, oudere familieleden en leraren geëerd door de jongere generatie. Met handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren geparfumeerd water over de handen van de ouderen. Daarvoor krijgen zij wensen voor een goed gezondheid, een lang leven en welvaart.

Iedereen heeft veel lol en maakt plezier. Tijdens Songkran wordt ook veel muziek gemaakt, gedanst en gedronken. Het is een leuk feest voor jong en oud. En elkaar nat spuiten en nat gooien is natuurlijk een groot pluspunt.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. J van Sas schreef:

    Ziet er heel gezellig uit , is weer wat anders dan eieren zoeken met pasen .!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s