#3 Bijzondere bestemming: de stad van de leeuwen

De eeuwenoude stad van de leeuwen oftewel Shi Cheng in de Chinese procincie Zhejiang verdween 53 jaar geleden. Hoewel verdwenen… Shi Cheng verdween namelijk onderwater. Niet vanwege een tsunami maar vanwege de overheid! De overheid had toen namelijk plannen voor een nieuwe hydro-elektrische kerncentrale. De 1300 jaar oude stad moest vanwege de plannen helaas verdwijnen. Duikers herontdekten de 1300 jaar oude stad weer in het jaar 2001. Door reizigers wordt het Atlantis van het Oosten genoemd. Deze prachtige stad is een mysterieuze tijdcapsule van Imperial China.

Shicheng_wcth02
Het is een onwerkelijk maar prachtig gezicht. Toen de duikers de stad vonden waren zij erg verbaasd dat alles goed bewaard is gebleven. Zelfs de houten trappen en balken zijn bewaard gebleven! De stenen architectuur dateert uit de Ming en Qing dynastieën (die regeerde 1368-1912). Shi Cheng had vijf toegangspoorten, in tegenstelling tot de traditionele vier poorten. Brede straten van de stad hebben ook 265 bogen, met bewaard gebleven stenen leeuwen, draken, feniksen en historische inscripties. Sommige inscripties dateren van het jaar 1777! De stadsmuren schijnen van de 16e eeuw te zijn.

Ondanks het feit dat het onder wat ligt, is deze stad heel goed bewaard gebleven. Het water beschermt het eigenlijk tegen wind, regen en de zon.

Het wordt de leeuwenstad genoemd omdat de stad achter een berg gevestigd is, genaamd vijf leeuwen berg. De stad ligt nu onder de kunstmatige meer: Qiandao Lake. Shi Cheng had zes hoofdstraten dat was verbonden met elke hoeken en kleine straatjes. Bijna 300.000 inwoners moesten verplaatst worden voor het project, van wie sommige families al eeuwenlang in Shi Cheng hadden gewoond.

Thousand Island Lake (Qiandao Lake) in China hides a lost underwater city
Qiandao Lake verbergt de verloren leeuwenstad Shi Cheng.

Het zou ongeveer zo eruit zien 1300 jaar terug:

Shicheng_wcth08

In het heden kan met de mysterieuze gezonken stad bezichtigen. Jij moet dan 26 tot 40 meter diep duiken. Het is een gewilde attractie want verschillende investeerders maakten er een avonturenpark voor toeristen van. De leeuwenstad Shi Cheng mag dan wel 53 jaar in het water liggen, het is prachtig bewaard gebleven.

Geavanceerde duikers kunnen dichtbij komen naar de ruïnes met duikoperators zoals Big Blue en Zi Ao Diving Club. Zij duiken regelmatig tussen de maanden april en november. Shi Cheng moet nog volledig in kaart worden gebracht wordt het duiken nog steeds beschouwd als “verkennend”. Het is beperkt tot geavanceerde duikers met ervaring en ’s nachts wordt er niet gedoken.Rediscovering ancient city, China's Atlantis beneath Qiandao Lake
Lost Lion city, China's Atlantis, as was seen in February 2012

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s