Happy new year

Gelukkig nieuwjaar! Say what?!?! Het is bijna weer zover: Joods nieuwjaar. Dit jaar valt Rosh Hashana op 13-15 september. Het dag waarop nieuwjaar valt wordt ook wel Yom Hasjofar genoemd, ofwel ‘dag van de sjofar’ genoemd. Een sjofar is een ramshoorn.

Joden blijken gek op tradities en ook tijdens ons nieuwjaar kom je veel tradities tegen. Zoals het blazen op de sjofar; men wordt dan opgeroepen tot een periode van inkeer en berouw. Wij bereiden ons voor op Yom Kippur, de dag van de verzoening. Op deze dag is het verboden om te eten, drinken, fysiek contact 😉 enzovoorts. God beslist op deze dag over het lot van de mensen voor aankomend jaar. Dit is de heiligste dag voor de joodse bevolking.

Tijdens dit feest wordt er challah gegeten, vaak is dit brood gevlochten. Ook worden er stukjes appels gedoopt in de honing, het symbool van een zacht jaar.

Ik ervaar joodse feesten altijd als heel bijzonder, zeker wanneer jij in het land zelf bent. Sinds ik in Israël woon, heb veel feesten voorbij zien komen. En ze zijn allemaal even bijzonder, zelfs wanneer jij je in een niet-religieus gezelschap bevindt. De feesten hebben mij echt betrokken bij de joodse bevolking, en werd steeds hechter met mijn buurtgenoten. 

Hecht jij waarde aan tradities en feesten?

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Pecozi schreef:

    Veel plezier daar,👍👍👍🇮🇱🇮🇱🇮🇱👍👍👍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s