Blood Falls, Victoria Land

Petje af voor diegene die al avontuurlijk genoeg zijn om af te reizen naar Antarctica. Deze mensen kunnen ook de Blood Falls bezichtigen. Het is niet iets waar men aan denkt bij het horen van Antarctica. Zoals jij het misschien al van de naam kan lezen, is het een bevroren waterval met een bloedrood kleurtje. Op een continent dat bijna volledig met ijs is bedekt heeft dit unieke natuurfenomeen zijn geheim lang kunnen bewaren.

De zoutwaterval dankt uiteraard zijn naam aan de rode kleur van het water. Het begin van deze bloedrode waterval begint aan de voet bij de Taylorgletsjer en stort zich neer in de Bonneymeer. In het jaar 1911 werd het ontdekt door de Australische geoloog Griffith Taylor. Eerst werd het rode kleurtje toegewezen aan de aanwezigheid van rode algen maar later is dit herzien. Het komt door een hoge concentratie ijzeroxide (verbinding van ijzer met zuurstof) in het water.

Niet zo spectaculair maar de oorsprong is veel interessanter. Het blijkt dat ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden een klein meer onder de Taylorgletsjer ingekapseld werd. In het ijzerhoudende water werden levende organismen gevonden die diep beneden overleefden ZONDER zuurstof, licht en warmte. Daarmee is de bloedwaterval van Antarctica een van de bewijzen dat leven op extreme plaatsen kan aarden. Goed nieuws voor de alienfans of van het buitenaardse, een leven dat niet altijd warmte, licht en zuurstof nodig heeft om te gedijen. Dus er is kans op leven op andere planeten en manen met ijskappen!Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Pecozi schreef:

    👍👍👍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s