Bezoek eens Sapa in Vietnam

Over Sapa
Sapa is een dorpje met ongeveer 7000 mensen in het noordwesten van Vietnam. Het ligt op ongeveer 350 kilometer afstand van Hanoi. Tientallen jaren geleden was dit een rustig gebied waar vooral vele kleurrijke bergstammen woonden. Zij woonden hier nog steeds maar door betere wegen komen er meer toeristen. Jij vindt hier kleurrijke bergvolkeren uit allerlei uithoeken van Azië die in de bergdalen zijn komen wonen. Deze bergstammen hebben een lange tijd in isolatie geleefd. Zij dragen nog steeds vaak de traditionele kleding en hebben gewoontes van vervlogen tijden. Het is een schitterende regio met rijstvelden die tegen bergen aanliggen, schattige dorpjes en veel groen. Sapa wordt ook wel de mooiste regio van Vietnam genoemd.

Sapa is erg geliefd bij vele reizigers en je zal hier niet de enige zijn. Het is een toeristisch gebied maar trek je meer de bergen dan vindt men authentieke bamboebruggen, valleien omgeven door steile bergruggen en rijstterrassen. Daarnaast kan je een markt bezoeken van Bac Ha. Het is een wekelijkse markt en een kleurrijk geheel waar alle volkeren samen komen.

Je hebt voldoende accommodatie maar verwacht geen een luxe vijfsterrenhotel. Er zijn simpele guesthouses en homestays tot redelijk luxe hotels. De oorspronkelijke bewoners staan ook centraal. Hmong is een bevolkingsgroep en naast Hmong zijn er diverse andere traditionele volken. Het bezoek is meestal aan een of meerdere dorpjes waar onder andere de Hmong leven. Het is ook leuk om de traditionele lokale dagmarkten in de regio mee te maken.


Wandelen
Wanneer jij een standaard trip boekt naar Sapa, dan zitten er altijd een of meerdere wandeltochten in de directe omgeving. Dat is niet zo gek want er zijn mooie uitkijkpunten en een prachtig natuur. Wandel over wandelpaden en onverharde wegen door een prachtige omgeving en door de vele lokale dorpjes. Volgens de diverse souvenirverkoopsters geldt er een volgende spreekwoord: “de aanhouder wint”. Zij zijn erg opdringerig en voor je het weet zitten ze naar je in de trein op de terugweg. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Sapa en wat men kan beleven tijdens een wandeltocht zijn de mooie rijstvelden.

Klimtochten
Naast de wandeltochten biedt Sapa ook klimtochten aan. Er worden diverse klimtochten georganiseerd. Deze tochten kan een halve tot een hele dag duren. Er zijn ook langere tochten te maken. Zoals de wandeling naar de top van de Fansipan. Fansipan is de hoogste berg van Vietnam met 3143 meter! Echter kan de tocht gevaarlijk zijn in slechte weersomstandigheden. Dan is het verstandig om een betaalde gids mee te nemen en dragers voor de tassen. Onderschat de berg niet en wees voorbereid.

Klimaat in Sapa
In Sapa is het koeler dan in de rest van het land. Sapa zijn de hooglanden van Vietnam. Tijdens de wintermaanden kan het zelfs licht gaan vriezen. Voor een graad of 30 moet men niet wezen in Sapa. In de zomermaanden komt de temperatuur meestal niet boven de 24 graden uit. Een setje warme kleding meenemen is erg handig als men Sapa bezoekt. Een poncho of regenkleding kan geen kwaad. Mocht jij niets bij jou hebben dan kan je altijd nog goedkope (warme) kleding in Hanoi of Sapa zelf kopen. En bij terugkeer kan jij het weer weggeven.

Handig om te weten
– Er zijn genoeg pinautomaten in Sapa
– Neem altijd een paraplu of poncho mee. Regenkleding kan ook, vooral als jij in de zomermaanden naar Sapa reist.
Warme kleding kan geen kwaad in de wintermaanden, het kan er behoorlijk fris worden.
– Er zijn standaard wandeltochten maar dat is nogal toeristisch. Wil jij meer weten over de omgeving, cultuur of tradities regel dan een Hmong gids.
– Huur geen brommer in Vietnam, dat is niet zo verstandig. Jij mag niet brommer rijden zonder een Vietnamees rijbewijs.
– Huur een fiets en ga off-road om de omgeving te bekijken
– Opdringerige mensen die wat willen verkopen zitten ook in Sapa. Als je iets koopt dan laten ze je meestal wel met rust. Of vraag aan jouw gids om uit te leggen dat jij niets van plan bent om wat te gaan kopen en ze je beter met rust kunnen laten.
– Wil jij een avontuurtje? Verblijf dan een nacht in een van de vele homestays. Ervaar Sapa op een rustige en unieke wijze en leer hoe het lokale volk hier leeft.
– Koop alleen souvenirtjes van volwassen. Kinderen verkopen ook souvenirs maar als jij wat koopt en zij zijn succesvol mogen zij niet meer naar school van hun ouders.Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s