Een kleurig festival

Het dak van de wereld en de kleinste landen van Azië, dat is Nepal. Het is een mooi landje waarbij het landschap wordt bepaald door berggebieden en door een moerassig laagvlakte. Het trekt vooral actieve wandelaars, bergbeklimmers en andere cultuur en natuurliefhebbers aan. Kathmandu is de hoofdstad en de grootste stad van Nepal. Je kunt het te voet bekijken maar er zijn ook openbare bussen en je kunt een riksja huren. Later meer over Nepal en Kathmandu.

Nu gaan wij het hebben over de “Festival of Colours”. Het is geen fruitgevecht of een moddergevecht, maar een gekleurd poeder en watergevecht. Het unieke Holi-festival is een lentefeest waarbij volop met gekleurd poeder en water wordt gegooid. De lente wordt hier gevierd maar het is ook een feest van de overwinning op het goede van het kwade. Het is een feest dat jaarlijks wordt meestal gevierd in maart of soms in eind februari.

Gekleurd is het zeker en nat wordt je geheid. Binnen de kortste keren lijk jij op een schilderij. Toeristen zijn een geliefd doelwit. Het wordt gevierd in Kathmandu. Er wordt muziek gedraaid, zelfs Hardwell, de jongeren gaan los en gooien de poeder in de lucht maar ook naar elkaar. Je wordt bestookt met emmers water, sommige mensen dragen een waterpistool en of hebben ook gekleurd water gevulde ballonen. Het is een eerlijk gevecht, rijk, arm, man of vrouw, kinderen, oudere mensen enzovoort. Het feestje wordt overal gevierd, open straten, parken, buitentempels en gebouwen.

Er zijn muzikanten met instrumenten die overal en nergens zijn om te zingen en te dansen. De mensen bezoeken hun familie, vrienden en vreemdelingen en gooien gekleurd poeder naar elkaar, lachen gezellig en praten over koetjes en kalfjes. Zij eten ook een hapje samen en drinken wat. Er is ook alcohol aanwezig. Sommige mensen die maken er een hele show van en doen een kostuum aan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s