Sandy Island

on

Sandy Island is een zanderig eiland dat zich in de Koraalzee bevindt tussen Australië en Nieuw-Caledonië. De Britse James Cook meldde in het jaar 1774 in zijn logboek ‘een zanderig eiland’ op 420 kilometer ten oosten van Nieuw Caledonië, een eiland dat oostelijk van Australië ligt. Ruim 100 jaar later zag een walvisvaarder “Velocity” op zo ongeveer dezelfde locatie ook een zanderig eiland.

Als mensheid zijn wij aardig op weg met technologie. Denk aan robots, ruimtevaartuigen en het landen op Mars. En er zijn veel meer voorbeelden te bedenken. Maar hoe bestaat het dat anno 21ste eeuw op alle landkaarten een niet-bestaand eiland van een behoorlijk formaat staat?

Ja, beste mensen. Het is bizar maar Sandy Island heeft nooit bestaan. Na de walvisvaarder heeft niemand meer Sandy Island gezien en toch staat het op vele kaarten waaronder Google Earth en Times Atlas of the World.

Onderzoekers van de zeebodem worden hydrografen genoemd. Zij trokken het bestaan al langer in twijfel. In het jaar 1979 haalde zij het van hun kaarten af. Maar omdat wetenschappers niet altijd de kaarten van de hydrografen gebruiken, bleef het spookeiland gewoon bestaan.

Totdat het jaar 2o12 aanbrak. De Australische onderzoekers hadden er genoeg van en besloten in de maand november ter plekke te bekijken. Hun conclusie: er is helemaal geen eiland en het heeft er nooit gelegen. De zee is daar minstens 1300 meter diep.

Cook en de walvisvaarder hebben zich vergist. Het is mogelijk dat zij een rif hebben aangezien voor een eiland of een verkeerde locatie hadden doorgegeven. Dit soort vergissingen kwamen weliswaar vaker voor, vergissen is nu eenmaal menselijk maar dat zo’n fout tot 2012 standhield, is een wonder.

Tegenwoordig? Sandy Island, oftewel spookeiland, is overal van de kaart afgehaald.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s