Kloosters en geen vrouwen

Mensen die mij kennen weten dat ik geen geloof heb. Voor diegene die wel een geloof hebben, ben ik een zogenaamde “ongelovige”. Maar deze “ongelovige” vindt het wel leuk om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Zoals de mooiste kloosters ter wereld. Wat kan ik zeggen? Ik ben een reislustige gek.

Een van de mooiste kloosters ter wereld is in Griekenland. Om precies te zijn op het eiland “Athos”. Daar staan wel liefst 20 kloosters en herbergen 1830 monniken. Een detail: het is verboden voor vrouwen. Waarschijnlijk kennen zij het woord “emancipatie” niet. Je zou haast denken dat vrouwen in Griekenland wel gewaardeerd worden en gelijkwaardig worden gevonden.  Oh en alle vrouwelijke dieren zijn ook verboden. En jongeren onder de 18 jaar. Maar goed, het is nog steeds een mooi gebied. En belastingvrij aangezien het niet valt onder het BTW-gebied van de Europese Unie. Niet dat wij daar iets aan hebben.

Hoewel er een verbod geldt op vrouwelijke dieren zijn er toch wel poezen en kippen te vinden. Katten worden gebruikt om de kloosters vrij van ongedierte te houden. Kippen zijn nodig voor de eieren. De eierdooiers worden gebruikt om iconen te schilderen.

Het schiereiland in het noordoosten van Griekenland dankt zijn naam aan zijn berg “Athos”. Deze staat op het zuidelijke deel van het schiereiland en heeft een hoogte van 2.033 meter. De Grieken hebben vele mythes en goden. Athos is een Gigant uit Thracië.
Volgens de Griekse mythologie zijn Giganten: grote reuzen met vreselijke gezichten, lange verwarde haren op hun hoofden en kip en hebben geen voeten maar geschubde drakenstaarten. Athos de Gigant was aan het knokken met Poseidon (de zeegod) en een van beiden wierp een enorme rots naar de ander. Deze rots kwam op het schiereiland en vormde de berg Athos.

Ieder klooster heeft zijn eigen territorium. Er zijn Griekse orthodoxe kloosters maar ook van de Bulgaren en de Russen en nog veel meer. Sommige kloosters zijn eeuwenoud, de laatste klooster werd in de 16e eeuw gesticht. De oudste en nog bestaande klooster is Megisti Lavra  uit 963.


Naast de monniken die hun leven volledig proberen te wijden aan god zonder vrouwelijke afleiding (want vrouwen zouden hen teveel afhouden van religieuze verplichtingen) zijn er ook bouwvakkers, landarbeiders, politie agenten en onderzoekers. Naast de kloosters zijn er ook kleine geloofsgemeenschappen waar monniken leven. Daarnaast leven sommige monniken als kluizenaar, soms in grotten. Oros Athos staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en krijgt ook subsidie van de EU, voor herstel- en restauratiewerkzaamheden.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Jannie van Sas schreef:

    Een heel leuk verslag , veel foto’s geweldig , 👍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s