Het onbekende Honduras

Als er drie dingen zijn wat men wilt vinden in een vakantieland: bananen, indianen en prachtige oude Maya ruïnes dan zit men goed in Honduras.

Honduras, ook wel de Bananenrepubliek genoemd, is een prachtig land dat in Centraal-Amerika bevindt. De hoofdstad van het land is een naam dat wij niet zo goed uit kunnen spreken: Tegucigalpa. Met meer dan 1,5 miljoen inwoners is het de grootste stad van Honduras. Het ligt in een middelgebergte en het is omgeven door naaldbossen.

Eten en drinken
De traditionele maaltijd in Honduras bestaat uit tortilla’s van maismeel of tarwemeel met bonen en rijst. Willen zij wat luxe hebben dan komt er vaak kip of kaas, een avocado, een gebakken banaan en of wat room erbij. Aan de kust wordt regelmatig vis gegeten.

Als de toerist wat frisdrank wilt, dan zit het in Honduras wel goed. Frisdranken zijn in overvloed verkrijgbaar. Vooral Tropical, een populaire limonadedrank met prik dat in verschillende smaken wordt geleverd, is erg populair. Wanneer je een frisdrank koopt in een kleine winkel –pulpería- dan moet je niet schrikken dat jij een plastic zakje met frisdrank krijgt. Het is gebruikelijk dat de medewerker de inhoud van het flesje leeggiet in een plastic zakje en let op, met een rietje aan de koper geeft. Zij hebben een goede reden voor het rare gebruik want op die manier is de winkelier zeker dat hij flesje terugkrijgt in verband met het statiegeld.

Bezienswaardigheden
Ruinas de Copán
De oorspronkelijke bewoners van Midden-Amerika waren de Maya bevolking. Copán was een groot centrum van de Maya’s. Zoals vele gebouwen, dorpen en steden zijn vergaan, zijn er prachtige ruïnes waar men de geschiedenis kan ontdekken. Bij de ruïnes ligt een moderne stad met dezelfde naam als de plaats. Hier zijn verschillende hotels, winkels en faciliteiten te vinden voor de toeristen

Meer van Yojoa
Het grootste natuurlijke meer van Honduras is het meer van Yojoa. Het is een beschermd gebied vanwege de vele vogels en vissen. Het is schitterend omgeven door de bergen. De omgeving telt al maar liefst 500 vogelsoorten. In de omgeving zijn ook delen van de landbouw te vinden. Hier worden koffie, ananas en citrusvruchten verbouwd. De weg van San Pedro Sula naar Siguateque gaat langs het meer.

– Rio Platano Biosphere Reserve
Voor alle natuurliefhebbers is er een must-see park. Dit park beschermt een van de laatste ongerepte ecosystemen, bedreigde diersoorten en plantensoorten. Er zijn expedities en rondleidingen door de tropische regenwouden maar de bezoeker kan hier ook wandelen, vissen en raften zonder begeleiding. Er zijn exotische vogels, apen, jaguars, krokodillen en leguanen. Voor de geschiedenis fans, het park herbergt ook een groot aantal archeologische vindplaatsen zoals de Maya ruïnes.

Roatán
Een van de meest populaire toeristische attracties van Honduras is Roatán, een van de eilanden in de baai van Honduras in de Carabische zee. Het is een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen. Er zijn vele mogelijkheden zoals duiken, snorkelen en zwemmen. Naast de prachtige stranden en koraalriffen zijn er ook de Iguana Farm, de Casramola tuinen en de vlindertuin waar men veel plezier kan beleven.

Grotten van Taulabé
Wil jij mooie grotten zien? Dat kan in de geroemde plaats: Taulabé. De eerste 400 meter kan met trappenlopen en heb jij nog licht. Maar daarna wordt het een stuk lastiger. Voor de avonturiers onder ons; er is nog niemand geweest die het einde van de grot heeft ontdekt! Het is wel de vraag of het verstandig is om verder dan die 400 meter te gaan. De eerste meters zijn al een hele ervaring op zich maar de moeite waard.

– Pulhapanzák-watervallen
Een schitterend natuurpark met gigantische watervallen genaamd Pulhapanzák-watervallen . Wat wil een mens meer voor een geslaagde dag?  De rivier Rio Lindo valt hier wel minstens 100 meter naar beneden. In het nationale park kun je lekker uitrusten en genieten.

De bevolking van Honduras
Ladino’s
Er zijn in Honduras bijna geen “pure” Spanjaarden te vinden. Ladino’s zijn de afstammelingen van de Spanjaarden gemengd met Indiaans bloed. De taal van de Ladino’s is de taal van Honduras: Spaans.

Indígena’s
Een slecht toegangelijke regio genaamd La Mosquitia is waar voornamelijk indianen wonen. De grootste groep zijn de Miskito indianen die aan de kust wonen. De voornaamste voedselbron is dus vis. Miskito indianen verlaten hun gebied zelden. Er wonen ook Pech-indianen en zij hebben meer in het binnenland langs de rivieren gevestigd.
De Lenca’s waren oorspronkelijk de grootste indianengroep in Honduras. Grotendeels zijn zij opgegaan in de Ladino’s. Hoewel sommige bewoners in dorpen beweren dat zij nog de originele Lenca’s zijn. Ook de Maya’s hebben zich sterk vermengs met andere bevolkingsgroepen.  In de omgeving van Copán zijn er nog enkele afstammelingen van de Maya’s te vinden, de Chortí indianen.

Garífunas
De Garífunas zijn een volk dat langs de hele noordkust van Honduras wordt. Zij zouden afstammen van Afrikaanse slaven. De taal van de Garífunas is het Garífuna. Dat is een mengsel van Afrikaanse talen, Spaans en Engels. Zij wonen traditioneel in hutten van palmbladeren op het strand waar zij leven van de visvangst. Langzaam maar zeker vestigen zij ook in de steden.

Eilanders
Op de drie mooie Baai Eilanden Utila, Roatán en Guanaja wonen de nakomelingen van de Engelsen die daar gevestigd hebben toen de eilanden in Engels bezit waren. Hier gaat het economisch beter dan de rest van Honduras. Dit komt onder andere door het feit dat zij Engels spreken waardoor zij eerder worden aangenomen, meer van de wereld zien en begrijpen dan de Spaanstalige bewoners.

De andere reden zou kunnen zijn dat de eilanden de enige locatie zijn in Honduras die door de toeristen hoog op hun prioriteitenlijstje worden gezet. Hoe dan ook, de toerisme is een van de belangrijke bron van inkomsten op de Baai Eilanden.

Beschermheilige
De beschermheilige van Honduras is de Onze-Lieve-vrouw van Suyapa. Suyapa is tevens ook de populairste meisjesnaam. Er bestaan verschillende legendes rond de beschermheilige. Waaronder een verhaal over een boerenjongen is het vaakst vertelde verhaal. Het gaat over een klein houten Maria-beeldje dat niet wilde weggaan van een boerenjongen. Alejandro Colindres en Lorenzo Martinez waren in januari 1747 op weg van de boerderij naar hun dorp Suyapa. Zij hadden de hele week gewerkt. De nacht brachten zij door in de open lucht. Alejandro voelde dat hij op een hard voorwerp lag en gooide het ver weg. Toen hij weer wilde liggen voelde hij echter hetzelfde voorwerp weer. Hij gooide het niet weg maar stak het in zijn knapzak. De volgende ochtend toen hij wakker werd inspecteerde hij het beeldje en zag hij dat het een Maria-beeldje was dat ongeveer 6,5 cm groot was, gesneden uit cederhout. De twee jongens namen het beeldje terug mee naar huis waar het 20 jaar op een klein huisaltaartje van de familie Colindres vereerd werd. In het dorp Suyapa verrichte het beeldje wonderen, zoals het genezen van zieken.

Belangrijk om te weten
Honduras is een mooi land maar helaas geteisterd door de vele criminele bendes. Hoewel deze vooral in arme gebieden rondwaren en niet op de plekken waar de toeristen zijn, is het aangeraden om voorzichtig te zijn. Ga niet alleen reizen maar doe dat in een groep of met een betrouwbare lokale gids. De toeristische voorzieningen kunnen veelal zonder problemen bezocht worden maar wees wel altijd voorbereid. Vooral in het noorden moet men voorzichtig zijn. Grensgebieden kunnen beter gemeden worden.

– Drink absoluut geen kraanwater! Ook niet om mee tanden te poetsen of het schoonmaken van voedsel. Koop flessen water.

– Eet geen rauwe groenten en vermijd zuivelproducten. Drink ook geen ongekookte melk

– Neem geen grote bedragen mee

– Loop niet al te koop met dure spullen

– Maak kopietjes van jouw belangrijke documenten en laat de originele thuis liggen. Draag de belangrijke documenten bij jou en stop ze niet in een tas.

Het is altijd fijn om goed voorbereid om reis te gaan!

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jannie van Sas schreef:

  Wat een prachtig land . En een heel mooi verslag , geweldig !

  Liked by 1 persoon

  1. Deborah schreef:

   Bedankt voor het complimentje!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s